Våldsam skogsbrand

Våldsam skogsbrand

Canberra

Canberra är Australiens huvudstad och den drabbadesn i januari månad av den värsta eldstormen på 100 år. Invårna i Australien var inte beredd på detta.

Men som tur var så omkom bara ett fåtal människor (Värre var det 2011). Australiensarna är tvungna att vänja sej med skogsbränder p.g.a. deras klimat. Under den  eldströmmen när allt i dess närhet bara brändes ner, förlorade familjerna ungefär 530 hus.

Ögonvittnen berättar om  en flera mil lång eldvägg. Det måste ha varit hemskt. Vindriktningen blev förödande för dessa som försökte avstyra katastrofen. All personal kämpade i en hetta av +42 grader. Deras insats sparade många liv.

Katastrof i rymden

Rymdfärjan Colombia drabbades av en fruktansvärd händelse. Besättningen bestod av 2 kvinnor och 5 män. Där fanns också en flygöverste från Israeliska flygvapnet. De offrade sina liv, för männsklighetens bevarande. Under inflygningen över Texas inträffade katastrofen. De hade befunnit sej 16 dygn i rymden, när de inledde hemfärden. Landningen beräknades till 14.16. 23 minuter återstod då upptäcktes ett fel i rymdfärjans vänstra vinge och landningsställ. Därefter upphörde sensorerna i vänstra landningsstället att fungera. 16 minuter innan landningen var karastrofen ett faktum. Skräckslagna tv-tittare såg Colombia brytas sönder. Över ett område av minst 30 kvadratmil hittades rester av rymdfärjan. President Geroge W Bush uttryckte sitt djupa deltagande till de omkomnas familjer.

"Fotnot"
När astronauterna landade på månen; var den 20:e juli 1969, en söndag.
Det är den största händelsen i modern historia. Som astronauten sa när han tog sina första steg på månen (38.500) mil från oss: "Ett litet steg för människan, men ett stort steg för männskligheten".

Brand i tunnelbana tog 300 liv

I den sydkoreanska staden Daegu (18: februari) omkom 300 människor, då två tunnelbanetåg med 400 passagerare förstördes av en anlagd brand.

Den frukatansvärda handlingen utfördes av en mentalt störd. Han kastade in mjölkkartong med brinnande vätska i ett av de två tågen som befann sej på stationen just då. Elden spred sej med enorm hastighet även över till det andra tåget. Många kvävdes av den giftiga röken, men ännu fler brändes till döds.
Många panikslagna människor försökte ta sej igenom sönderslagna fönster, eftersom dörrarna till de brinnande tågen var spärrade. En hemsk syn i form av sönderbrända och förkolnade kroppar, svart aska och förvridna vagnsrester mötte räddningspersonalen.

Attentatsmannen en 56årig tvåbarnspappa som tigidare sagts led av en allvarlig psykisk störning förklarade sin avskyvärda handling med att han ville dö.

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan