Norrsken är den vardagliga benämningen på detta fenomen, men kallas även för Polarsken. Detta bör upplevas minst en gång i livet. Jag blev stum av beundran, varje gång jag såg det. Alltid lika underhållande. Det är vår stjärna Solen som ger upphov till Norrsken.

Polarsken (Aurora Borealis) är det himlafenomen som uppstår när laddade partiklar (mest elektroner) accelerats i Jordens magnetosfär som sedan kraschar i atmosfären. Accelerationen sker bara i vissa områden i magnetosfären. Det innebär att Polarskenet för det mesta uppträder i ringformade områden runt Jordens rvå magnetiska poler. På södra halvklotet kallas Polarskenet för (Aurora Australis).
Borealis betyder nordlig, och Australis sydlig.
I den romerska mytologin är Aurora morgonrodnadens gudinna.

Gulgrönt är den vanligaste färgen på Polarskenet.

Förekomst

I de flesta fall kan Norrsken ses varje klar natt, på höga höjder, under den s.k. polarskensovalen. Ovalen finns som en ring med centrum över de magnetiska polerna.
Bästa tiden att se Norrsken är att åka "norrut" under vintertid. Mitt bästa minne av Norrsken är när jag åkte upp på Galtispuoda i Arjeplog (Lappland).

Norrsken finns i många olika former, och även i olika färger. Nästan regnbågens alla färger, men det är mindra vanligt med alla färger. Normalfärgerna som jag nämnde tidigare är (gul-grön). Norrskenet spelar som ett draperi över himlen. Vissa bågar syns under längre tid. 

I Sverige finns norrskensovalen oftast ungefär vid Kiruna. Den är inte helt fixerad, utan flyttar sej en aning. Under geomagnetiska stormar störs norrskensovalen och då växer i storlek, kan man se norrsken även vid sydligare lattituder. Såsom i mellersta och södra Sverige, och i undantagsfall ända ner till  sydeuropa.


 

Forskning

Under 1800-talet förekom ett uppsving av forskningen om Norrsken. Men först under 1900-talet kunde man förklara detta enorma ljus-skådespeleri. Ung. vid 1950 kom ämnet rymdfysik till, först då kunde man genom mätningar kartlägga vad som orsakar Norrsken.
Norrskensforskning är idag ett aktuellt område inom rymdfysik. I och med grundandet av Kiruna Geofysiska Observatorium (KGO) fick svensk norrskensforskning en uppgradering. 1987 ändrades namnet till Institutet för rymdfysik (IRF).

Genom sitt läge  (långt norrut) har Sverige, Norge och Finland en bra tradition inom norrskensforskningen.

Myten on Norrskenet

Norrskenet visar sej ibland i hela sin majästätiska glans och prakt, som dansar fram över himlen i alla regnbågens synliga färger (röd orange gul grön blå indigo, och violett).

Traditionellt  förknippas Norrskenet med ljud som samerna skapade. Norrskenssymboler finns på samernas shamantrummor. Norrskenet var under  vikingatiden  gjort av Valkyriornas rustningar, som gav ifrån sej ett skimrande, egendomligt ljus. Vissa på den tiden trodde att Norrskenet var drakens andedräkt. För länge sedan trodde fiskarna i Skandinavien att Norrskenet var reflektionerna av sillstin i Nordsjön.  Och i Japan trodde de att tur medföljde om kvinnan blev gravig under Norrskenet.

Fotnot: Jag har upplevt Norrskenet i alla dess prakt vid fler tillfällen, men blir stum av det vackra skådespelet varje gång.Kommentarer

Tommy

25.03.2015 22:35

Väldigt fina bilder & informationsrik text till. Keep up the Good work 👍😉!

Gunilla Falk

25.10.2010 08:04

Fantastiska bilder......själv ser jag ofta norrsken, men jag har inte fotat ännu, ska försöka till vintern!

Anita

16.10.2010 01:35

wow vilka fina norrskensbilder. bra sida.

Rubbe

03.10.2010 20:39

Vacker upplevelse detta,själv har ja ej upplevt de!

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan