Den plats där Norrköping nu finns var under forntiden täckt av is, en så kallad "istid", ungefär 50.000 - till 11.000 f.kr. Så var det för hela vår planet. Detta är bara en passus. Och här kommer en till. Jag som har sammanställt och bearbetat materialet om Norrköpings historia, är inte infödd Norrköpingsbo. Vill skriva det jag vet om stadens historia därför att jag blev så facinerad av det första jag träffade på, när jag första gången besökte Norrköping var Kvarngatan, ett tvärsnitt genom Norrköpings industriella historia. , flyttade hit sommaren 1973, men staden har jag tagit till mitt hjärta. Hur många städer i landet har sådana unika industrier i hjärtat av staden.

Framåt i tiden

Denna hällristning föreställer ett skepp som någon gång för 3000 är sedan besökt Norrköping. Tyvärr så var inte hällristningarna vid Himmelstalund  i  bästa skick. Jag vill då fråga riksantikvarieämbetet om en sådan kulturskatt ska bli bortglömd. Ett sådant kulturarv finns inte någonstans i hela Norden.

Hur blev Norrköping Till

Modern bild från strömmen, men det var här det började; hur Norrköping befolkades i sin linda. De första människorna i norrköpings historia bosatte sej intill "strömmen". Mesta delen var fiskare, men även mjörnare och en del jägare, började att ge staden ett ansikte. Så föddes den "moderna" människan i Norrköping.

Några årsdata från första bosättningarna och framåt i tid:
5000-talet fKr   Bosättningar
1800-500 fKr     Hällristningar bronsåldern
800-1100 ca      Vikingatid
1384                 Stadsprivilegiet
14-1500            Kvarnar, smedjor och laxfiske. Hantverk och handel.
1600-talet        Storbrand-ny stadsplan-Louis de Geer, mässingsbruk och första
                        ylleindustrin
1700-talet         Storbrand-nybyggnader-början av stadens kulturella blomstrings-
                        tid.
1800-talet         Bränder-nybyggnader-industrialismens genombrott
1900-talet         Dagens Norrköping tar form
2000-talet         Framtidsstaden

1300-talet: Norrköping fick stadsbrev

Stadspriviligeutfärdades 1384 (kan ha fel) på det exakta årtalet. Men ett stadspriviligeum inner bar att de olika stånden som då var på "uppseglande" skulle respektera "överhögheten". Dokument om stadsprivilegeriet, ska finnas nertecknatt i kommunens ansvar.

1500-talet: Danskarna (1567) och fann att Norrköping hade  bränt ner hela södra delen av staden, som en taktisk fältmanöver. Danskarna försökte locka Norrköping i strid, men förlorade.

1600-talet

Riksdag i Norrköping: Viktig fråga: Handlade om "Norrköpings förening" (hertig Karl blev hung); Sigmund fråntogs tronen. Men vad jag tycker om det som omvälvde staden (och fortfarande gäller) är Louvis De Geer´s inträde på den industriella marknaden i Norrköping. Han omformade hela den industriella marknaden, grundade ett mässingsbruk. Louis Ge Geer kallas för den svenska industrins fader. Han finns som staty på gamla torget, intill en av stadens nuvarande äldsta byggnader; Waseska huset, i folkmun kallad för (Tvåljockes hus).

1700-tal och framåt till 1900-talet

Det finns en del saker att framföra om Norrköpings historia som jag inte har nämt, men vill försöka att få historien kortfattad, vilket inte är lätt. Staden har en egen historia att berätta, för dem som vill veta mer.

Men av stadens historia som har fastnat hos hej är "den heta sommaren 1719":
Sverige befann sej då i krig mot Ryssland, som varade i 20 år. Ryssarna brände ner staden vid det tillfället. De anföll Norrköping via Strömmen med 394 skepp.

 

1800-talet: Det var bra tider för textilindustrin i början. Det fanns gott om vattenkraft för textilindustrin. Ett exempel är som finns kvar än idag som ett momentum är de bevarade små stugorna "Stampen" och "Färgeriet" som minner om textilindustrins början. Finns att beskåda vid Färgargården. Ska inte bli långrandig och berätta om dessa stugor. I stället kanske ni kan besöka stället, och få mer information.
Detta om textilindustrin som blomstrade i början på detta århundrade.

Ytterligare bränder förekom under detta århundrade.

 

1900-talet: Finns väl inter så mycket att berätta om det, som ni inte vet. Men 1904 fick Norrköping spårvägsnät. Första linjen gick mellan Trädgårds - och Drottninggatan. 1912 blev det möjligt för första gången att byta spårvagn.
Kunde kanske skriva lite mer om senare 1900-tal; Exempelvis om industrier som: NEFA; GOODYEAR och Fiskeby, men det vet ni nog redan.

Rättelser tid text om Norrköpings historia: Färgargården har inget med textilindustrins historia att göra, miljön är ditflyttad.
Norrköpings industriella historia finns att beskåda i Norrköpings stadsmuséum.
Hällristningarna vid Himmelstalund ska restaureras i sommar.
Några av mina nutida bilder om centrala Norrköping

Vårflod vid del av vattenfall

Vårflod vid del av vattenfall

Holmentornet, liten del av Norrköpings historia

Holmentornet, liten del av Norrköpings historia

Stadens nu äldsta befintliga byggnad: Sägs ska vara uppbyggd med stenar från Stegeborgs slottsruin. Byggnaden restaurerad 2 gånger, enligt uppgift.

Stadens nu äldsta befintliga byggnad: Sägs ska vara uppbyggd med stenar från Stegeborgs slottsruin. Byggnaden restaurerad 2 gånger, enligt uppgift.

En av de äldsta nuvarande byggnaderna Waseska huset (Tvåljockes hus) i folkmun. Louis De Geer skymtar i bilden. Gamla torget

En av de äldsta nuvarande byggnaderna Waseska huset (Tvåljockes hus) i folkmun. Louis De Geer skymtar i bilden. Gamla torget

Här kan ni få mer information om stadens historia

Här kan ni få mer information om stadens historia

Kommentarer

Gustaf Janzen

18.02.2021 10:58

Min farfarsfar var Gustaf Janzen, textilarbetarförbundets ordförande 1912-30 tror jag. Kan någon tipsa mig om var man kan läsa mer om honom. Inte bara hans gärningar utan också annat om honom.

Bengt Lek

10.03.2017 19:47

jag önskar bilder och berättelser från Södra Förstaden från dess start ca 1865 till 1940-talet
Allt är av intresse

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan